CDP Turkiye 2013 İklim Degisikligi Raporu

CDP Turkiye 2013 İklim Degisikligi Raporu

CDP

İSTANBUL (AA) - Coca-Cola Çevre ve Su Kaynakları Başkan Yardımcısı Jeff Seabright, Türk iş dünyasının karbon emisyonlarını azaltan ve iklim risklerini yöneten çalışmalara ve bu politikalarının saydam biçimde raporlanmasına daha fazla katıldığını belirterek, "Karbon Saydamlık Projesi'nin (CDP) değişimi getirme yönündeki itici kuvveti ve Sabancı Üniversitesi'yle yaptığı işbirliği çok önemli bir gelişmedir” dedi.

 Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Akbank'ın ana sponsorluğu ve Ernst & Young (EY) Türkiye'nin rapor sponsorluğunda, 2010 yılından bu yana yürütülen CDP Türkiye'nin 2013 Raporu Sabancı Müzesi'ndeki etkinlikte kamuoyuyla paylaşıldı. 

Şirketlerin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcıların bilgisine sunabileceği bir platform sağlayan CDP, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olarak kabul ediliyor. CDP Türkiye 2013 İklim Değişikliği Raporu, CDP'ye Türkiye'den dahil olan şirketlerin verdiği yanıtların analizini ve Türkiye'de iklim değişikliğiyle ilgili ana eğilimleri içeriyor. Önsözü Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) Başkanı David Pitt-Watson, CDP Üst Yönetiicisi (CEO)  Paul Simpson ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer tarafından kaleme alınan CDP Türkiye 2013 Raporu'na olumlu yanıt veren BIST 100 şirketlerinin sayısı, 2012'de 17 iken bu yıl yüzde 65 artışla 28’e yükseldi.

CDP Türkiye 2013 Raporu'nun açıklandığı toplantının açılış konuşmasını yapan Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Cenk Göksan, yatırımcıların sürdürülebilirlik risklerine bakışı, bu alandaki global trendler ve Türkiye’deki gelişmelere değinerek, yatırımcıların artık portföylerinde aşırı risklerin getireceği volatiliteden kaçındıklarını ve kurumsal yönetim standartlarına uyumu kuşkulu olan yatırımlardan uzak durmaya çalıştıklarını söyledi.

Göksan, geçmişte yatırımcılar için sürdürülebilirlik konusunun bugünkü kadar öncelik taşımamasına karşın, artık tümüyle yatırım yaklaşımlarının bileşenine dönüştüğünü belirterek, "Yatırımcılar buna karşılık, yatırım fırsatlarını yakalayabilmek ve kurumsal yönetimle ilişkili riskleri daha iyi yönetebilmek için, çevresel, sosyal ve yönetişimsel alanlardaki  verileri temsil eden ESG istatistiklerini filtre olarak kullanıyorlar" şeklinde konuştu.

"Sabancı Üniversitesi’nin iklim değişikliği alanındaki öncülüğü Türkiye’de önemli bir fark yaratıyor" 

Coca-Cola Çevre ve Su Kaynakları Başkan Yardımcısı Jeff Seabright ise CDP Türkiye 2013 İklim Değişikliği Raporu’nun da gösterdiği gibi, Türk iş dünyasının karbon emisyonlarını azaltan ve iklim risklerini yöneten çalışmalara ve bu politikalarının saydam biçimde raporlanmasına daha fazla katıldığını kaydetti. 

Seabright, Türkiye’deki şişeleyici ortakları Coca-Cola İçecek’in iklim değişikliği alanında hem saydamlık hem de performans açısından gösterdiği liderliğin takdir edilmesinden özellikle gurur duyduğunu ifade ederek, "Sabancı Üniversitesi’nin iklim değişikliği alanındaki öncülüğü Türkiye’de önemli bir fark yaratmaktadır. CDP’nin değişimi getirme yönündeki itici kuvveti ve Sabancı Üniversitesi ile işbirliği çok önemli bir gelişmedir" dedi.

Coca Cola olarak milyarlara ulaştıklarını anlatan Seabright, "1,8 milyar insana 1 günde ulaşıyoruz. Heryerdeki amacımız sürdürlebilirlik. Hedeflerimizin arasında öne çıkan unsurlar, refah, kadınlar ve su. Öncelikle bütün faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde düşük veya hiç kalori içermeyen ürünlere odaklanıyoruz. Aynı zamanda ekonomik olarak 5 kadının 2020 itibariyle değer zincirimizde güçlendirilmesine yönelik planımız var” ifadelerini kullandı.

Seabright, Coca Cola’nın yıllardır CDP ile işbirliği yaptığını ve son 3 yıldır da CDP’nin tedarik zinciri programının önde gelen üyelerinden birisi olduğunu,  karbondioksit emisyonlarını 2020 yılında 20 metrikton oranında aşağı çekmeyi taahhüt ettiklerini vurgulayarak, diğer amaçlarını ise ambalajda daha verimli sisteme geçmek, dizaynı optimize etmek, geri dönüşümlü ürün kullanımını ve bitki bazlı materyallerin kullanımını arttırmak olarak sıraladı.

Bunun dışında enerji verimliliklerini soğutma mekanizmasında da arttırmayı hedeflediklerini belirten Seabright, şunları kaydetti:

"Daha sürdürülebilir kilit malzemelerin satın alınmasına odaklandık. Bütün bunlar yaptıklarımızdan bazıları ama çok daha fazlasını yapabiliriz. Karbon ayakizimizi azaltmak için bunları yaptık. Aynı zamanda temel becerilemizi kullanarak, pazarları ve inovasyonu yeniden şekillendirebileceğimizi düşünüyoruz. Buna ayak izi değil 'el izimiz' diyoruz. Normal işleyiş biçimizi sadece kendimiz değil, kendi sektörümüz ve bütün dünya için değiştirmeyi hedefliyoruz. El izimizi şu şekilde devreye sokuyoruz. Öncelikle bütün soğutma sistemlerinde hidroflorür karbonlardan uzaklaşmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda tedarikçi bazımızda da daha az etki yaratacak bir akım soğutucu sistemler kullanmaya başlıyoruz. Bütün bunlar ayakizimizi azaltmak fakat el izimiz artırmak için yapılıyor."

Seabright, Coca Cola Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent’in bir altın üçgenden bahsettiğini dile getirerek, hükümet, sivil toplum ve iş dünyasının işbirliği içinde olması gerektiğini ve Türkiye’de bunun mevcut olduğunu söyledi. 

"CDP Türkiye, halka açık şirketlerin saydamlığını arttırmaya önemli bir katkıda bulunuyor" 

CDP Başkan Yardımcı Sue Howells da "Tüm dünyada hükümetler ekonomik büyüme ve istihdam artışı gibi konulara öncelik verirken, şirketlerin doğal kaynakların akıllıca kullandığı bir büyüme stratejisini desteklemeleri gerekmektedir. CDP, Türkiye’de de olduğu gibi tüm dünyada şirketlerin düşük karbonlu bir büyüme stratejisi izlemesi ve bu konuda yatırımcıların da desteğiyle hükümetlerden bir adım önde gitmeleri konusunda şirketlere destek oluyor" dedi.

OHL İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Direktörü Manuel Villen ise OHL için düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve ekosistemin korunması ana öncelikler arasında yer aldığına vurgu yaparak, "CDP derecelendirmesinde aldığı 94B puanı sayesinde OHL, CDP’nin İklim Değişikliği Liderlik Endeksi'nde (CDLI) endüstri sektöründe üçüncü sırada yer aldı. Tüm sektörler arasında sekizinci sıraya yerleşen OHL dünyanın önde gelen bir çok şirketini geride bırakmayı başardı" ifadesini kullandı.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat da araştırmalarının finansal performans dışında  borsa şirketlerinin piyasa değerini etkileyen en önemli faktörün  saydamlık olduğunu gösterdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"CDP Türkiye'nin halka açık şirketlerin saydamlığını arttırmaya önemli bir katkıda bulunarak hisse değerlerini olumlu etkilemektedir. Diğer yandan Proje şirketlerimize iklim değişikliği risk ve fırsatlarını sistematik olarak değerlendirme olanağı sunmaktadır. Borsa İstanbul’un 2014 yılında lanse etmeye planladığı Sürdürülebilirlik Endeksi’nin saydamlık kültürünü daha da geliştireceğini ve gelecek sene CDP’ye katılımı önemli ölçüde arttıracağı kanısındayız. Hedefimiz BIST-100 şirketlerinin tamamını kapsamak.”

"CDP Türkiye 2013 İklim Değişikliği Liderleri Ödülleri sahiplerini buldu  

Toplantı sonunda CDP'ye Türkiye’den yanıt veren ve CDP’nin uluslararası derecelendirme metodolojisine göre EY Türkiye tarafından derecelendirilen şirketler arasından belirlenen CDP Türkiye İklim Değişikliği Liderleri Ödülleri sahiplerini buldu. 

CDP Türkiye 2013 İklim Değişikliği Liderleri ödülleri kapsamında Saydamlık kategorisinde Coca-Cola İçecek, Duran Doğan Basım Ambalaj, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Türk Telekomünikasyon ödül aldı. Şirketlere ödüllerini EY Türkiye İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Ortağı Zeynep Okuyan takdim etti. Ödülleri şirketleri adına Coca Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya, Duran Doğan Basım Ambalaj Genel Müdür Yardımcısı Ali Can Duran, TSKB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök, Türk Telekomünikasyon Kurumsal İletişim Direktörü Aslıhan Ahıskal aldı.

CDP Türkiye 2013 İklim Değişikliği Liderleri Performans ödülleri kategorisinde ise Akbank, Arçelik, Coca-Cola İçecek, TAV Havalimanları Holding, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Vestel Beyaz Eşya ve Zorlu Enerji Elektrik Üretimi ödül aldı. Şirketlere ödülleri Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Sondan Durukanoğlu Feyiz tarafından verildi.  Ödülleri şirketleri adına Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Cenk Göksan, Arçelik Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Sağır, Coca Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya, TAV Havalimanları Holding Kurumsal İletişim Direktörü Bengi Vargül, TSKB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Orhan Beşkök, Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü Nedim Sezer, Zorlu Enerji Grubu Genel Müdürü Sinan Ak aldı. 

CDP Türkiye 2013 İklim Değişikliği Raporu Sonuçları

2013 yılında CDP, BIST-100 şirketlerinden iklim değişikliğiyle ilgili bilgilerini talep etti ve ayrıca BIST-100 dışında kalan şirketler de CDP’ye yanıt vermeleri için teşvik edildi. Şirket yanıtları CDP’nin uluslararası derecelendirme metodolojisine göre EY Türkiye tarafından hem saydamlık hem de performans kategorisinde derecelendirildi.

Türkiye’nin Saydamlık Liderleri, CDP’ye Türkiye’den yanıt veren şirketler arasında saydamlık derecelendirmesinde ilk yüzde 10’a giren şirketler olarak belirlendi. Performans Liderleri ise bu yıl  A bandında yer alan hiçbir Türk şirketi olmadığı için 2013 yılında performans derecelendirmesine göre B bandında yer alan 7 şirket olarak belirlendi.




Etiketler : Karbon Saydamlık Projesi , Coca-Cola Çevre ve Su Kaynakları , Jeff Seabright